Ny med hvalp:


Når man ikke har haft hund før, så er der meget nyt at sætte sig ind i, og det kan til tider være overvældende i starten. Det vigtigste er at få alle forsikringer i orden og dernæst at starte til hvalpetræning. Herunder kommer lidt information, som du kan læne dig op af. Derudover inspiration til, hvordan du kan arbejde med din hvalp samt hvordan du griber den første tid an, så I får en god start sammen. Gode råd om sundhed finder du under fanebladet: "Lidt om racen" i afsnittet "Helbred og sundhed"


Det er lovpligtigt:

-at have ansvarsforsikring på sin hund i tilfælde af, at den skulle komme til, at gøre skade på mennesker eller materielle skader, hvor du som hundeejer er erstatningspligtig.


-at hunden bærer hundetegn med tydeligt navn på ejer, adresse og telefonnummer.


-at hunden er i snor på alle offentlige steder.


Sygeforsikring:

Som opdrætter vil jeg på det kraftigste anbefale, at lave en sygeforsikring på jeres hund. De forsikringsselskaber der dækker hunden absolut bedst er: Dyrekassen og Agria. 


Vær obs. på, at få den oprettet hurtigst muligt og senest inden 3 måneders alderen. Derefter er det ikke muligt at oprette en sygeforsikring. Det bedste er at du før afhentning af hvalpen hos opdrætter, opretter sygeforsikringen, så der ikke er et slip imellem den hvalpen har været dækket af hos mig og den du selv opretter. Så er du dækket 100% ind.



Teori til brug i tilgangen til din hvalp:


-Hvad er belønning er og vigtigheden af korrekt timing?! Belønning er ikke kun godbidder og trække legetøj. Det er også hundeførers: berøring, kropssprog, stemmeføring/ tonefald, mimik, energi. Det er vigtigt at være bevidst om dette, da det er vores vigtigste virkemidler /redskaber til at guide og belønne vores hunde og dermed opnå den adfærd hos vores hunde som vi ønsker.


-Hunde er født med en blank erfarings tavle. Man kan putte den rigtige print ind på erfarings tavlen, men man kan også putte det forkerte ind på erfarings tavlen. Vær bevidst om jeres virkemidler (belønning/timing for belønningen).


-Vær tydelig i jeres brugsvejledning til, hvad det er du ønsker af jeres hund. Dvs...brug kropssprog/håndtegn og et kommando-ord til hver ting han skal udføre. Brug samme anvisninger til hunden hver eneste gang (=at være konsekvent). Alle i husstanden skal bruge samme ord og håndtegn, for så er I til at regne med og I er tydelige i jeres brugsvejledning. En brugsvejledning på ikke være forskellig fra gang til gang, da det skaber forvirring og dermed stress hos hunden.


-Der findes ikke dumme hunde. Men der findes hundeførere som ikke har de rigtige værktøjer og den rigtige kendskab til: virkemidler, hvad belønning og rette timing er, samt hvordan man giver sin hunden tydelig brugsvejledning i en kommunikationsform som hunden kan tolke, så den bedre kan agere i vores menneskeskabte verden.


-Der skal være balance på vægtskålen jft. aktivering og ro/hvile. Overaktivering og under aktivering giver samme adfærdsproblemer. Pauser og ro er nøjagtig lige så vigtig som træning, aktivering, og blandede oplevelser. Er man ikke bevidst om dette får man en stresset hund og dermed adfærdsproblemer.


-Hvalpe, unghunde og ligeså voksne hunde, skal hjælpes til pauser og ro for, at få ro på centralnervesystemet. Brug evt. bur/gitter. Hunde skal ikke deltage i "festen" hele tiden, for så ender de i kronisk stress. Og sker det så har man en hund der er rastløs, gøende, bider ting i stykker, napper.....ja, generelle adfærdsproblemer. Alle hunde skal lære at styre impulser/selvkontrol. Det kræver god og tydelig guidning og at der arbejdes med ro/pauser fra dag et hunden ankommer i hjemmet. Arbejd også gerne med ro i forskellige miljø og på træningspladsen. Ro på din hund er aldrig spild af tid.


-Husk bur ikke skal bruges til at hunden skal være alene hjemme i mange timer, imens I er væk fra hjemmet. Det er på ingen måde i orden. En hund skal kunne rejse sig og gå rundt og have adgang til vand. Man kan med stor fordel, bruge afskærmning / gitter i et rum som f.eks. bryggers/entre eller køkken til dette formål, så den alligevel har et afgrænset område den kan være på. Husk naturligvis at fjerne de ting som står inden for hundens rækkevidde, imens den er hvalp og den har et tandsæt som klør. Ellers er det dig selv og ikke din hvalp du skal rette din vrede og frustration mod, hvis den uvidende har fået gnavet noget i stykker. Ligeledes, hvis du har en hund som lider af stress eller separations angst.


-Beløn hunden når den er i ro samt i det sekund den udfører en korrekt adfærd/øvelse.


-En hund vil altid gøre det som den opnår mest mulig gevinst ved.


-Socialisering betyder positiv tilvænning til alt i vores menneskeskabte verden og ikke som mange tror tilvænning til at være sammen med andre hunde. Socialiserings-porten står åben fra hvalpen er 3 uger -16 uge hvilket betyder, at hvalpen tager nye oplevelser og erfaringer ind på en mere naturlig, umiddelbar og åben måde. Derefter lukkes porten ned fordi hvalpen når til et udviklingstrin, hvor den ser på sin verden med lidt mere tænksomhed. Har man overgjort socialiseringen, så hvalpen er blevet overstimuleret og ikke arbejdet korrekt med virkemidler, belønning og timing, så er socialiseringen pludselig endt i negativ erfaring for hvalpen. Denne erfaring som danner grundlag for resten af hvalpens måde, at opleve og agere i på fremadrettet. Derfor er det umådelig vigtigt hvad du gør med din hund fra dag 1 du får den hjem i familien. Husk: alt du gør udsætter din hund for skal tilpasses dens alder og peronlighed, så den ikke overstimuleres.


-Begræns i det daglige højtkørende lege til 3-8 min og tydelig slut-kommando. I nogle træningsformer er den positive stress god for, at opnår fokus og fart. Dette skal dog tænkes ind, så man ikke træner højtkørende træningsformer på daglig basis og for længe af gangen. Dette for at undgå udvikling af kronisk stress hos din hund. Kroppen udskiller adrenalin, både når den er glad/begejstret/forventningsfuld og når den er skræmt/bange. Kroppen kender ikke forskel. Hvis en hund kører i højt gear for ofte og for lang tid af gangen, så udskiller kroppen det kroniske stresshormon Kortison. Har hunden først det i kroppen, så er der risiko for, at der opstår adfærdsproblemer af forskellig art.


-Adfærdsproblemer er aldrig hundens skyld. Det er alene hundeføreren som har ansvaret for, at hjælpe hunden til den ønskede adfærd samt pauser /ro på de rigtige tidspunkter, så nervesystemet ikke overbelastes.


-Har hunden en uønsket adfærd, så giv den alternativer og tydelig brugsvejledning til en mere ønsket adfærd. Vær tydelig og brug jeres virkemidler hvad belønning er samt sørg for den rette timeing for belønningen.


-Vær på forkant af situationer som I normalt ved jeres hund vil reagere på. Vær rolig, afslappet i kropssprog, stemmeføring og slap line. Skab kontakt, afledning og alternativer.


-Tilføj varierende problemløsningsopgaver / mentaltrænings opgaver, for det dæmper stress og udtrætter mentalt. I næste afsnit kommer jeg med lidt forslag til aktiverings og problemløsningsopgaver der er lette, at tilføje i hverdagen. Det er super godt for din hund at få mulighed for at arbejde for sine måltider.


-"Kong-slikkelegetøj" er mega god og den jeg vil fremhæve som det alle hundeejere bør have.


-Leg også kun kort tid af gangen 3-8 min med jeres hund og tilføj "slut" + håndtegn og gå væk fra hunden når legen afsluttes.


Mental aktivering:


-Og skal derfor have en hverdag, hvor der er god balance mellem den rette aktivering og tid til ro/pauser. Overaktivering og underaktivering er lige slemt og hundens adfærd afspejler den samme problemadfærd. Daglige gåture er godt, men ikke nok aktivering. Din hund skal have lov til at bruge hovedet, snuden og tungen i forskellige aktiviteter for at blive mentalt udtrættet og dermed være velstimuleret. Undgå at leget højtaktive lege som f.eks. bold/kastelege for lang tid af gangen og for ofte. Træn og leg generelt hellere kort tid af gangen og afslut med tydelig slut-kommando og stop så aktiviteten. Giv din hund tid til ro og pauser. Det er i min optik lige så vigtigt som det, at den aktiveres på den rette måde.


-Jeg har tidligere nævnt, at søgeopgaver af de daglige måltider hjemme i græsset er en super måde at supplere aktiveringen af din hund på. Jeg vil her komme med lidt flere meget simple ideer til mental aktivering af din toller, som nemt og let kan puttres ind i hverdagen.


-Foder i diverse foderaktiverings-legesager, gem foder under diverse skåle eller oppe/nede udendørs. Foder kan med fordel også puttes i ½ l. flaske ude låg, i en skål med vand så den selv skal fiske dem op, søge efter godbidder/foder på skovturen, åbne bøtter med låg for at få fat i den gemte godbid, øve godbid på næsen mv.

De første dage og nætter:


Det er en stor omvæltning for hvalpen, at flytte til et nyt hjem, men du kan hjælpe hvalpen til hurtigt, at blive tryg hos dig. Hvalpen bliver hurtigst tryg i sit nye hjem, hvis du lader den være i din umiddelbare nærhed, de første par dage og nætter. Husk på, at hvalpen kommer fra trygge, kendte omgivelser, hvor den har haft selskab af både sin mor og sine søskende, og nu er den pludselig alene et fremmed sted. Overvej nøje hvordan hvalpen skal sove. Læg dig på en madras, der hvor du ønsker, at hvalpen skal sove. Meget gerne med gitter imellem dig og hvalpen. Over nogle dage kan du gradvis flytte madrassen længere og længere væk fra det rum hunden sover i. Ynk aldrig hvalpen når den piver eller bliver utryg. Bare vær til stede, vær rolig, læg evt din hånd på hvalpen uden ord.


Hvalpesikrer dit hjem:


Sørg for at sikre hvalpens sikkerhed i og uden for hjemmet, inden den flytter ind. Der er mange hvalpe, som kommer galt af sted og skal til dyrlægen, fordi nye ejere ikke har sikret deres hjem, inden hvalpen flytter ind. Du skal bl.a. være opmærksom på stejle trapper, ledninger, div. rengøringsmidler/ kemikalier, muse- og rottegift, huller i hegnet eller gammel hegn hunden kan komme til skade på, havebassiner, giftige planter, blomsterløg, fodtøj, små genstande som hvalpen kan sluge m.m. Gennemgå derfor hjemmet - ude og inde - for steder, hvor hvalpen potentielt kan komme galt af sted. Når hjemmet er hvalpesikret, er det meget mere overskueligt, at holde øje med hvalpen.


Se link: Giftige ting for hund - Fair Dog

https://www.fairdog.dk/elements/documents/misc/gift_for_hunde.pdf


Socialisering af hvalpen:


Socialisering, træning og opdragelse tager tid, men det lønner i sidste ende. At tage sig ordentlig tid til, at give hvalpen en god start på livet, med god prægning, socialisering og miljøtræning Det er en investering i fremtiden. Det første år med hvalpen, kan virke meget krævende, men anstrengelserne belønnes med en venlig, social, veltilpasset og velfungerende hund når den bliver voksen.


Hemmeligheden bag vellykket prægning og socialisering af hvalpen er, at prøve at se verden med hvalpens øjne. Sørg for, at hvalpen får flest mulige positive oplevelser inden den er et år gammel.


De første ca. 4 mdr. er de vigtigste, det er nemlig i denne periode, at hvalpen er specielt modtagelig for de nye indtryk. Begynd med korte, positive møder med mennesker og dyr, samt ture rundt i de udendørs omgivelser. Hvalpens gode (og dårlige) oplevelser med mennesker, hunde og andre dyr, fra de første måneder af dens liv, har stor indflydelse på, hvor social, omgængelig og veltilpasset hunden udvikles til at være i sit voksne liv. Har man eksempelvis ikke selv børn, er det vigtigt at man aktivt opsøger steder, hvor hvalpen kan hilse på venlige børn.


Forsøg at gøre alle hvalpens oplevelser gode. Giv gerne de fremmede, hvalpen skal hilsen på, en godbid de kan give til hvalpen, eller lad dem lege med hvalpens favorit legetøj. Hold øje med hvalpen. Lad den ikke blive overvældet. Sker det, så tag den lidt på afstand og lad den selv tage initiativ til at hilse igen. Ros og beløn hvalpen når den er glad og rolig. Husk på, at en hvalp hurtigt bliver træt. Hold pauser og slut altid med en positiv oplevelse. Udover mennesker, hunde og andre dyr er miljøtilvænning også en vigtig del af hvalpens fagre nye verden.


I løbet af hvalpens første leve år skal den gradvis tilvænnes nye, fremmede omgivelser som forskellig trafik (inkl. bilkørsel), by- og landmiljø, befærdede gader, trapper, glatte gulve osv. Igen er det vigtigt, at hvalpen ikke overvældes, og at man prøver at sætte sig i hvalpens sted. Tænk på at hvalpen er lille, udsat og uerfaren. Giv dig god tid og gør nye oplevelser behagelige for hvalpen.


Pels, pote og tandpleje:


Det er vigtigt at du fra start tilvænner din hvalp til at blive håndteret, så den er tryg ved berøring alle steder på kroppen; både af dig og personer den ikke kender så godt. Dette for at udvide hundens tolerance tærskel og sikre bl.a. dyrlægen og andre menneskers sikkerhed jft til at forebygge utryghed, aggression og bid.


Du skal dagligt øve din hund i at blive berørt overalt på kroppen samt at du børster og soignerer den. Hvalpen skal vænnes til at du kigger den i ørerne, hiver i pelsen på og ved ørene da den som lidt større hvalp/hund, skal have plukket sin pels der for at fremstå velplejet. Efterse også øjne, tænder og øv meget gerne at børste tænder, da hunde meget ofte udvikler tandsten og dermed dårlig ånde. Plejes tænderne ikke fra start skal der påregnes tandrensning typisk 2-4 år. En tandrensning foregår i fuld bedøvelse (og koster typisk omkring 2.500 kr.), så alt andet lige, er det bedre for hunden, at lære at få børstet tænder.


Berør også hunden dagligt på poterne/mellem tæerne. Øv at klippe negle og at "klippe" med en saks under poterne, da den senere skal kunne tolerere, at få ordnet sine poter. Det er ingen sag at lære en hvalp og unghund gode rutiner, så det er bare med at komme i gang fra start. Igen handler det om at træne og tilvænne i kort tids intervaller mange gange dagligt og at oplevelsen bliver positiv i form af god stemning, masser af ros, ro og lærke godbidder.


Renlighed:


Husk at hvalpen skal ud at besørge, lige når den har leget, sovet, spist og drukket. Ja, og så alt det ind imellem også, hi, hi…! Man har travlt i starten med at få hvalpen ud i tide. Men det lønner sig i sidste ende at være ihærdig og tålmodig. Det er vigtigt at du ikke forventer, at hvalpen signalerer til dig, at den skal ud og besørge. Den vil blot søge lidt væk fra sove- og opholdsområdet, snuse lidt rundt og forrette sin nødtørft. Det er os som hundeejere som har ansvaret for at sørge for at tage hvalpen udenfor på de førnævnte tidspunkter. Tag hvalpen ud og bliv udenfor hos hvalpen til den har besørget. Ros hvalpen når det sker (og giv evt. signalet "tis" samtidig). Den erfarer hurtigt, at den bliver rost for at besørge udenfor, og meget snart vil den selv begynde at gå mod døren og pibe, når den er trængende. Hvis uheldet er ude, så sørg for at rengøre området godt. Undlad at bruge rengørings midler med salmiak, da disse produkter, med hundens næse, lugter af urin. Gå tilbage til planen, hvor du sørger for at få hvalpen til at gå ud, når du forventer at den skal. Hvis hvalpen har besørget indenfor om morgenen, når du står op, så giv den mad lidt tidligere end du plejer at gøre aftenen før. Sæt også vækkeuret til at ringe ½ time tidligere end normalt. På den måde kan du vække hvalpen og sørge for at den kommer ud i tide (og så kan I jo altid gå i seng igen).


Husk at hvalpen skal ud at besørge, lige når den har leget, sovet, spist og drukket. Ja, og så alt det ind imellem også, hi, hi…! Man har travlt i starten med at få hvalpen ud i tide. Men det lønner sig i sidste ende at være ihærdig og tålmodig. Det er vigtigt at du ikke forventer, at hvalpen signalerer til dig, at den skal ud og besørge. Den vil blot søge lidt væk fra sove- og opholdsområdet, snuse lidt rundt og forrette sin nødtørft. Det er os som hundeejere som har ansvaret for at sørge for at tage hvalpen udenfor på de førnævnte tidspunkter. Tag hvalpen ud og bliv udenfor hos hvalpen til den har besørget. Ros hvalpen når det sker (og giv evt. signalet "tis" samtidig). Den erfarer hurtigt, at den bliver rost for at besørge udenfor, og meget snart vil den selv begynde at gå mod døren og pibe, når den er trængende. Hvis uheldet er ude, så sørg for at rengøre området godt. Undlad at bruge rengørings midler med salmiak, da disse produkter, med hundens næse, lugter af urin. Gå tilbage til planen, hvor du sørger for at få hvalpen til at gå ud, når du forventer at den skal. Hvis hvalpen har besørget indenfor om morgenen, når du står op, så giv den mad lidt tidligere end du plejer at gøre aftenen før. Sæt også vækkeuret til at ringe ½ time tidligere end normalt. På den måde kan du vække hvalpen og sørge for at den kommer ud i tide (og så kan I jo altid gå i seng igen).


Hvile og god beskæftigelse:


Det er vigtigt, at have for øje at en hvalpe skal have mulighed for, at veksle mellem aktivitet og hvile. Begge dele er vigtige for hvalpens udvikling, og der skal være god balance på vægtskålen i forhold til aktivering og ro. Har man børn i huset skal også de lære at respektere, at hvalpen skal have fred og ro, når den er træt.


Hvalpe har i den første tid ikke et egentligt behov for motion. Og fejlagtigt tror mange hundeejere at gå- og cykleture er det, som der skal til for at få en sund, glad og velstimuleret hund. Men nej, det som der er vigtigt er, at hvalpen (og hele livet igennem) får mulighed for nye, spændende oplevelser der styrker dens mentale udvikling. Man bør stimulere sin hund på mange forskellige måder. Det er vigtigt, at den får mulighed for, at bruge alle sine sanser. Man kan f.eks. lade hvalpen søge efter sin foder i stedet for, at servere det i en skål. Det stimulerer og udtrætter nemlig hunden mentalt. Og det er den mentale træning der er aller vigtigst for de aktive racer.


Når du træner, motiverer og belønner din hund positivt, opnår du relativt hurtigt tillid og den ønskede adfærd. Start med at træne små samarbejdsøvelser med hvalpen straks, du får den hjem. Kort tids træning (3-8 min) flere gange dagligt, er den bedste måde, at arbejde med din hund på. Det skaber god koncentration for begge parter. afslut træningen inden hvalpen bliver for træt og slut med en succes.


Hvalpen er hvalpevaccineret ved 8 ugers alderen, og du bør du deltage på et hvalpe træningshold så i ugerne efter at du har fået hvalpen hjem- også selv om du tidligere har haft hund. På et hvalpe træningshold får hvalpen mulighed for at blive socialiseret med andre mennesker og forskellige hunderacer og du og din hvalp lærer glæden ved, at samarbejde og derved opnås kontakt og tillid som er fundamentet for videre udvikling i træningen.


Hvis du ønsker at belønne hunden for en ønsket adfærd, skal rosen falde mens hunden udviser adfærden eller eller umiddelbart efter. Kommer rosen for sent kan hunden ikke forbinde det ikke med den pågældende adfærd. Det er derfor vigtigt at lære timingen af hvornår man skal rose og belønne sin hund. hav altid en godbid eller et stykke legetøj klar i lommen, så du kan belønne hunden, straks den gør det du ønsker.


Du bør kombinere godbidden med ros et belønningsord. Det fleste bruger "Dygtig" eller "super". Dette ord siges nøjagtig samtidig med godbidden gives til hunden. På den måde kobler hunden disse 2 situationer sammen. Dvs. den lærer at ordet "dygtig" el. "super" betyder at der er belønning på vej i form af godbid, rod eller kæl/nus. Når har indlært dette betyder det knapt så meget at der går et par sekunder mere før belønningen falder.


Det er vigtigt at have for øje, hvilken indvirkning dit kropssprog og din stemmeføring har indflydelse på din hunds koncentration, indlæringsevne og udvisning af ro/stress. Det er yderst vigtigt at afspejle at man er rolig og troværdig som flokleder.


Vis hunden, gennem dine handlinger at du er til at stole på gennem positive træningsmetoder. Det gør du bl.a. være rolig, opmærksom på hundens behov, være konsekvent og vedholdende, at du ikke råber af din hund, at du tager initiativ, er sjov, behagelig og laver spændende oplevelser/træning. Fra tillid og lederskab udspringer evnen til at samarbejde, en uundværlig grundsten uanset om man har anskaffet sig hund som familie- og/eller brugshund.


Bliv bevidst om dine virkemidler: 


Stemmen: Glad, livlig og motiverende ros med stemmen, er positivt forstærkende. Brug gerne stemmen sammen med godbidder, leg eller berøring. Følg altid op med ros, når hunden gør noget du beder den om og/eller hvis du ser hunden gøre noget positivt.


Godbidder: Det er en god ide at bruge godbidder, når du lærer hunden noget nyt. Godbidden forstærker din ros og får hunden til at gentage adfærden. Træn men hunden når den er sulten - ikke når den lige har spist eller er træt. Vælg godbidder hunden er rigtig glad for. Godbidderne skal være meget små og lette at tygge.


Leg og berøring: Når hunden har fået forståelsen for øvelsen, eller hvis hunden slet ikke er interesseret i mad, kan du belønne hunden på andre gode måder. Leg og berøring kan også bruges som positiv forstærkning. Belønninger som kører hunden op i gear f.eks. bold/kastelegetøj, kan bruges når man gerne vil opile til fart. Mens belønninger som beroliger hunden bruges, når hunden skal have øget sin koncentration og ro. 

Hundetræning:


Når du får hvalp i hjemmet er det godt at komme tidligt fra start jft hundetræningdvs. 10-14 dage efter at du har fået hvalpen hjem til dig og den har knyttet bånd til dig.


Som der første skal du starte på et hvalpehold og efterfølgende et unghundehold. Gerne en hold hvor der er et bredt spektre at muligheder, så du både får noget grund-/hverdagslydighed, sanse-/motorikbane men også får guidning i almen opdragelse, hvordan undgås adfærdsproblemer mv. Tilvælg kun træningssteder, hvor træningen er positiv belønnings orienteret. 


Når det gælder hundetræning er der mange muligheder:

Her lidt eksempler på hvad du kan gå til efter endt hvalpe og unghundehold. Der er bl.a. Almindelig lydighed, Rally-lydighed, Agility, Hoopers, Spor træning, Nosework, Dogparcur, Balance-/hundefitness, Platform-træning, Jagttræning, Ringtræning, Brugshunde-træning mv.


Det er helt op til dig, hvilken træning du vælger at gå til med din hund, bare at du kommer afsted, så du og din hund lærer, at samarbejde i andre miljø end hjemme på egen matrikel.  Det er vigtigt at  lære at samarbejde, i nærhed af andre hunde og andre mennesker og de forstyrrelser der nu er i andre miljø. Det er super godt og udviklende og styrker jeres kontakt og relation.


Har du mod på at tage på udstilling:


Start på ringtræning inden du tager på udstilling:

Det en god idé at gå til ringtræning, så du er i stand til at gå og stå med hunden, så den viser sig fra sin bedste side. Ringtræning udbydes af din DKK Kreds i lokalområdet. Hunden skal være over 3. måneder, være forsikret og vaccineret efter gældende regler.


Det er rigtig sjovt og hyggeligt, at øve ringtræning og møde med andre hunderacer, samt få et fællesskab med andre hundeejere med samme interesse for hunde. Du lærer, hvordan du skal fremstille hunden ved en udstilling eller et skue. Træningen koster typisk mellem 40-50 kr. pr. gang, som betales når man kommer. Der er ingen tilmeldings pligt.


Hvordan finder man ud af hvor der er udstillinger/skuer i Danmark:

1: Gå ind på www.hundeweb.dk

2: Gå ind på "Mit hundeweb"

3: Tryk på ”udstilling” dernæst ”andre udstillinger”.

4: Søg på race og dernæst hvor mange måneder frem du ønsker at søge på.

5: Så fremkommer en liste med officielle udstillinger og de uofficielle skuer.


Online tilmelding:

Online tilmeldingerne til udstillinger, finder du i udstillingskalenderen på hundeweb.dk. Her kan man tilmelde sine hunde til alle DKK's internationale udstillinger. Online tilmelding er nem at bruge, fordi man kun skal indtaste registreringsnummeret på hunden. Herefter viser systemet selv alle oplysninger om hunden, og man skal blot vælge den klasse, man ønsker at tilmelde hunden i.


Hvad er forskellen på de officielle udstillinger og de uofficielle skuer:

Ved deltagelse på Officiel udstilling, bliver hunden bedømt af godkendte/uddannede dommere. Hundens bedømmelser offentliggøres i Dkk´s register på hundeweb og er tilgængelige for alle. Disse bedømmelser indgår bl.a. i avls godkendelse. De uofficielle skuer kan ses som en god træning. Det fungerer på nøjagtig samme måde, som de officielle udstillinger. Det er også på skuerne godkendte/uddannede dommere, som bedømmer alle deltagende hunde. Bedømmelseskritikken offentliggøres ikke i Dkk´s register/hundeweb.


Udstillingsresultater er kun et øjebliksbillede af din hund:

En udstilling går ud på, at sammenligne de udstillede hunde med den gældende race standard for de forskellige racer og kåre de hunde der på bedste vis er så tæt på standarden som overhovedet muligt. Det som vurderes er hundens udseende (eksteriør) som: kropsholdning/-bygning, ryglængde, ben stilling, hoved bredde, placering af ører/hale, tandsæt, vægt, øjenfarve, velplejethed samt det umiddelbare indtryk af hundens temperament /sind (= vil den lade sig håndtere/berøre af dommeren, hvordan er den overfor de øvrige hunde i ringen mv.).


Racens standard er international og er ens i alle lande. En standard angiver, hvordan den pågældende race skal se ud. Dog er min erfaring, at dommeren udover racestandarden, også lader sin egen personlige holdning påvirke bedømmelses kritikken jft om f.eks. øresætning, stop på snuden, smalt/bredt hoved osv. I en udstillingsbedømmelse angives også, hvad der anses for fejl. På de internationale udstillinger herhjemme kan det være både danske og udenlandske dommere. På den måde undgår man, at det kun er de samme danske dommere, der udelukkende vurderer hundene.


Udstillingsresultater kan være meget forskellige fra gang til gang. Man kan deltage på udstillinger 3 dage efter hinanden og få vidt forskellige resultater og bedømmelses kritikker. Dette fordi, det er forskellige dommere, som ud over den overordnede standard vurdering, også har en personlig holdning til de forskellige raceres udtryk. Derfor skal man se resultaterne og bedømmelses kritikkerne som et øjebliksbillede. Et resultat ændrer ikke noget på hunden….den er stadig den søde, dejlige, frække, skønne og smukke hund, som den var inden den kom ind i ringen. Det skal nævnes, at alle hunde, hver især har nogle udseendes- / bevægelses / temperamentsmæssige styrker og svagheder, som man kan fremhæve/dæmpe via træning, opstilling af hunden, pelspleje/klipning mv. Det finder man ud af hen af vejen, efterhånden som man har deltaget nogle gange og set/talt med andre udstillingsdeltagere, samt deltaget i ringtræning i tiden op til udstillinger.


Præmieringer for baby- og hvalpeklassen:

SÆRDELES LOVENDE (baby- og hvalpeklasse)

LOVENDE (baby- og hvalpeklasse)

MINDRE LOVENDE (baby- og hvalpeklasse)

RACENS BEDSTE BABY 

RACENS BEDSTE HVALP


Præmieringer for junior og op til veteranklassen:

EXCELLENT 

VERY GOOD 

GOOD

SUFFICIENT 

CANNOT BE JUDGED 

DISQUALIFIED. 


Sådan finder du udstillings resultater/kritikker på hundeweb:

• Åbn Hundeweb via www.hundeweb.dk.

• Klik herefter på ”Resultater” på forsiden af hundeweb (man skal ikke logge ind for at kunne se resultater). Find udstillingen og klik på ”Resultater” ude i højre side.

• Vælg den race, du ønsker at se resultater på, og klik på ”Vis racens resultater”.

• På næste side vil man kunne følge resultaterne løbende og hvis man vil se hundens kritik, så skal man klikke på ”Kritik”.

• På hundeweb kan man tilmelde sig servicen af få sin kritik sendt pr sms så man let og uproblematisk kan læse kritikken så snart bedømmelsen er veloverstået og man er ude af ringen igen.


Link til mere uddybende udstillingsreglement fra Dkk´s hjemmside:

https://www.dkk.dk/uploads/documents/Om-DKK/Regler-instrukser/Udstillingsreglement-2023.pdf


Sig fra på din hunds vegne:


Til hjælp kan du f.eks. gøre brug af den gule sløjfe eller tørklæde:

Den gule afmærkning påsættes hundelinen eller på hunden. Den kan bruges i mange forskellige situationer, hvor der er behov for mere plads og ro til din hund. En hund kan nemlig, lige som mennesker, blive kortluntede og stressede, hvis deres privatsfære overskrides. Det er dig som hundeejer, der har ansvaret for, at din hunds grænser respekteres. Den gule sløjfe skal hjælpe til at signalere, at du og din hund har behov for mere plads og tid, når I skal passere hinanden, og I ønsker generel afstand. Der kan der være flere gode grunde til, at en hund behøver mere plads omkring sig, hvilket bør respekteres af omgivelserne.


Budskabet til folk der møder hunde med gul sløjfe er kort og præcist: Hundeejer tilkendegiver at hunden ikke kan være for tæt på andre dyr og mennesker. Giv plads og tid til at hund og hundeejer kan passere og hold afstand. Dette både af hensyn til hund, hundeejere og dig selv og eventuelle børn.


Den gule sløjfe eller tørklæde kan f.eks. bruges når:

* Hunden er i løbetid * Hunden er usikker eller bange * Hunden er syg * Hunden er træt/gammel * Hunden er ny opereret * Hunden er periodisk/generelt stresset * Hunden er under træning og der ønskes arbejdsro * Hunden er servicehund og dermed på arbejde * Hunden er under rehabilitering.


Den gule sløjfe er desværre ikke almen viden i den brede befolkning endnu, men det kommer hen af vejen. Du kan hjælpe med at udbrede kendskabet til sløjfen.


Forklar om sløjfen når folk spørger til den og tag f.eks. en kopi og print/laminer plakaten og hæng om i dit hjem og nærområde, så hjælper du dig selv og din hund. Det gør at mængden af forklaringer ebber ud og du kan få ro til dig selv og din hund på gåturen/til træningen 🐾.


Du kan selv lave den gule sløjfe af et stykke gult stof eller silkesnor.


Link til tørklæde:

https://cotonshoppen.dk/hundeslips-butterfly-og-toerklaeder-613/ollipet-hold-afstand-tak-bandana-p12717?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpP63BhDYARIsAOQkATaZBF5gWMMKbQm1YfAvg8ZOnEet2cSy1R3geQlDsi7uZG9syI6sShQaAsY9EALw_wcB#vid:24353

Del siden