Gode råd inden køb af hvalp!


Overvej om du har den rette TID, TÅLMODIGHED, OVERSKUD:

Dette både mentalt, psykisk og fysisk samt om du har ØKONOMI til at have hund. Endvidere om du har lyst til, at gå til HUNDETRÆNING minimum hundens første 2-4 år, men meget gerne resten af hundens levetid. Alle hunde har behov for aktivering, og samarbejde med deres hundefører for, at være i god trivsel og balance. Anskaffelse af hund (uanset race) bør planlægges nøje, hvis både du og hunden skal være tilfredse med samlivet. Herunder har jeg skrevet nogle gode råd om overvejelser, du bør gøre dig, før du køber hund.


Vi mennesker har en masse glæder ved, at have en hund i vores liv, men hundeholdet skal være gensidigt glædeligt. Derfor er det meget vigtigt, at du sætter sig grundigt ind i, hvad det kræver at have hund, gøre dig klart, hvad du selv kan tilbyde hunden. Derudover, at du vælger en race der passer til dig og din livsstil.


De forskellige racer er, hver især fremavlet til bestemte formål, og deraf ligger der i avlsmassen konkrete instinkter og karakter-/temperamentstræk, som naturligt vil vise sig i hundens adfærd. Dette skal du skal sætte sig i, så du ved hvorledes der skal arbejdes med dette for, at undgå evt. problemadfærd. Derfor er det umådelig vigtigt at være opmærksom på, at vælge den rette race, der passer ind i det familieliv du har. Hunderacer er delt op i kategorier som: selskabshunde, jagthunde, vagt/brugs-tjenestehunde, slædehunde, spidshunde, terrier, hyrdehunde, mynde, kamphunde.


Der er desværre mange som vælger hund ud fra "cutefaktoren" i stedet for, at vælge efter, hvilken race som passer bedst jft. aktivitets niveau, pelspleje mv. Det er et stort ansvar at have hund, og det vil den være fra dag et og 10-15 år frem. Derfor er det meget vigtigt, at køb af hund, er en meget grundig og velovervejet beslutning.


Desværre er der alt for mange hunde, som hvert år må betale prisen for menneskets pludselige indskydelse, om anskaffelsen af en hund. Det kan resultere i omplacering af hunden, op til flere gange, hvor den lander i familier, som ikke har gennemtænkt det med hund ordentligt. Ofte lander hunden i bryggerset udelukket af fællesskabet med familien fordi familien er stresset og ikke har viden om og tid til at opdrage og træne hunden. Hunden får aldrig den omsorg, nærvær og "brugsvejledning" til familielivet som den har brug for og krav på. Den bliver stresset og forvirret og udvikler adfærdsproblemer. En adfærd som mange familier mener hunden er skyld i og ikke dem selv. Derefter lander hunden på internatnat eller de bliver aflivet. derfor....overvej derfor meget grundigt, om du har ordentlig tid og plads i dit liv, til en hund for mange, mange år frem. Dette både med hensyn til job (og evt. skiftende arbejdstider), små børn, fritidsinteresser, kontra hund og daglig motion, aktivering, hundetræning, soignering af hunden. Har du overvejet om en hund passer i forhold til, hvordan du bor, er der flytning på vej, rejser du meget, har du pasningsmuligheder. Hvordan er dit helbred og fysik. Er der helt små børn eller er du selv syg med stress så tænk dig godt om. Der er mange overvejelser inden køb af hund. 


Du skal også overveje meget nøje, om du rent faktisk har ordentligt råd til en hund i dit budget. Både til de daglige, men også de uforudsete udgifter, der følger med det, at have en hund. Der skal være råd til mad, hundeudstyr, vaccinationer, loppe- og ormemidler, regelmæssige og uventede dyrlægebesøg, træning, pelspleje, pensionsophold, div. forsikring m.v. En hund skal ikke "sættes på "standby" og f.eks., have smerter i en længere periode, fordi du som hundeejer ikke har råd til at tage den til dyrlæge. Det er i min optik dyrremishandling og meget uansvarligt. 


Udgift måned:

Ansvarsforsikring og sygeforsikring anslår omkring 150-200 kr. pr mdr. Godt foder/godbidder, olier, legesager, udstyr mv. kommer typisk op på omkring 500-700 kr. pr måned. Træning i klub omkring 1000 kr. pr. sæson dvs.100 kr. pr måned. Opsparing til uforudsete udgifter som f.eks. dyrlæge 500 kr. pr. måned.


*Alle disse udgifter svarer til at du skal beregne, at det typisk kan koste 1250-1400 kr. pr måned som et minimum, at have hund, hver eneste måned. Dertil kommer uforudsete udgifter, hvis dyrlægeregningerne bliver større end den månedlige opsparing.


Oveni skal det overvejes om du har familie eller venner, der kan passe hunden, når der er behov. Hvis ikke, så skal man påregne udgifter til hundepension oveni, som typisk koster 300 kr. pr. døgn incl. en gåtur. Ønskes ekstra ydelser som leg, cykeltur, særligt foder el. lign koster det yderligere. Dvs. en uges feriepasning koster minimum 2100kr. Hvis vi laver en beregning, at behovet er pasning 14 dage pr. år, så skal der lægges 350 kr. til side hertil pr måned. Er behovet for pasning større, så stiger udgiften naturligvis også.


Har du valgt en race, der kræver klip/trimning hos hundefrisør, skal du også påregne mellem 600-1000 kr. hver 2 måned oveni, hvilket vil kræve, at der lægges 300-600 kr til side til denne udgift pr. måned.


Skal 14 dages pasning og hundefrisør regnes med i regnestykket, så koster det minimum 1550-2350 kr. i alt pr. måned at have hund.


Det er ikke billigt at have hund, så det er vigtigt, at du sammen med jeres samlede familie, tænker det grundigt igennem, inden I køber en hund.


Valg af Opdrætter; vælg med omhu:


ALLE der sælger hvalpekuld er i juridisk forstand "opdrætter". Der er ikke krav om, at man skal have opdrætter uddannelse eller kennel navn for, at lave og sælge hvalpe. Ligeledes stilles der ikke krav om at avlsdyrene skal være sundheds testet inden avl.


Alle der avler og sælger hvalpe, er altid underlagt købeloven og dermed stilles der 2 års reklamationsret på hvalpen jft. skjulte fejl/mangler, som ikke er opdaget ved sundhedsundersøgelsen ved 7 ugers undersøgelsen. Eventuelle fejl/mangler, der indskrevet i købskontrakten tæller ikke med, da man har accepteret disse ved køb af hvalpen.


Ønsker du, at sikre dig bedst muligt jft. at du køber hvalp fra et sundt opdræt, er der visse forholdsregler som du skal tage inden et køb.


Din garanti:

-Køb racerene hvalpe med DKK stamtavle. Så har du garanti for, at avlsdyrene er avls godkendte. Det betyder, at de er sundheds undersøgt efter Dkk's avls krav-/anbefalinger og opdrætter dermed har gjort sit bedste for, at lave sunde hvalpe.

-Hvis du har købt hvalp med stamtavle, og du er medlem i DKK, så kan Dansk Kennelklub hjælpe dig ved juridiske spørgsmål, hvis der opstår uenigheder mellem dig og opdrætter jft. fejl/mangler.


Derudover:

-Sæt dig ind i hvem opdrætter er og hvilke værdier opdrætter har for sit opdræt.

-Opdrættere der laver hvalpe med stamtavle bør have en hjemmeside og/eller facebookgruppe så det er gennemskueligt, hvilke værdier der er for deres opdræt. Der bør blive vist foto/videoklip af tæven og hvalpene hos opdrætter med kontinuerlige opdateringer fra hvalpenes hverdag. Allerede der kan du få en fornemmelse af om hvalpe fra denne opdrætter et sundt og godt velstimuleret opdræt.


Ring....og stil spørgsmål i massevis:

-Virker det umiddelbart godt, så ring til opdrætter og stil spørgsmål. Undviger eller taler opdrætter udenom dine spørgsmål så undlad at købe hvalp der.

-Få bekræftet at i telefonen at hvalpene vokser op som en naturlig del af familien og deres hverdag, så den er i hænder og oplever husholdningens og dagligdagens lyde, dufte osv. Er hvalpene ikke det, så søg videre og køb din hvalp et sted hvor de er ordentligt socialiseret.

-Spørg hvordan de socialiserer og miljø træner hvalpene fra de er få uger og frem til afrejse.


Aftal et besøg:

-Lyder det til at være et ok sted, så aftal besøg hos opdrætter og stil igen masser af spørgsmål.

-Se tæve og hvalpe sammen

-Se, mærk, lyt, duft hvordan der er hos opdrætter.

-Er de fysiske rammer i orden, er der rent og gode forhold for tæve og hvalpene.

- Er der indrettet så hvalpene oplever et udfordrende og dermed udviklende miljø.

-Har hvalpe w inden afrejse været ude og køre bil flere gange, været til andre miljøer end hos opdrætter f.eks. skov, strand, bymiljø, dyrehandel mv. Har hvalpen haft sele/halsbånd på og prøvet at være i line. Har den mødt mennesker i alle andre incl. børn/unge samt andre dyr.

-Er tæve og hvalpe rene og ser de sunde/raske ud.

-Spørg efter og se sundheds attester på tæve og hanhund.

-Spørg om hvor mange kuld tæven har haft. En tæve må maksimalt have 5 kuld i sin fulde levetid.

-Spørg til tævens alder. En tæve må være i avl fra 2-8 års alderen. Første drægtighed bør ikke være efter 4 års alderen.

-Ved tidligere kuld, spørg hvordan disse kuld er blevet og om der har været nogle sundhedsmæssige udfordringer. samt hvordan de er temperamentsmæssigt.

-Hvis værdigrundlag for opdræt matcher dine krav og du har en god mavefornemmelse, så spørg om pris og se evt. en forhånds skrevet købskontrakt, hvor det tydeligt skal fremgå hvad du får med i prisen.

-Mange seriøse opdrættere sælger hvalpen incl. en hvalpepakke som typisk indeholder: lidt foder, halsbånd/sele + line og en del går "all-in" så der også er godbidder, tørrede kaninører el. lign, legetøj, foldere mv.


Ved køb:

-Køb kun hvalp der sælges med DKK købskontrakt.

-Gennemlæs grundigt købskontrakten og evt. tillæg til købskontrakten, inden du skriver under.

-Seriøse opdrættere om registrerer hvalpen sammen med dig, inden du kører med hvalpen.

-Hvalpen skal være sundhedsundersøgt, vaccineret og have fået ormekur inden køb.

Husk: medbring NemID til brug ved om registrering.


Køb ikke:

-Hvis opdrætter svarer undvigende på dine spørgsmål, ikke åbent vil vise sit opdræt frem (hjem + tæve + hvalpekuldet)....både via hjemmeside og/eller Facebook samt ved flere besøg af dig.

-Stald-/stor opdræt, da der ofte ikke bruges den rette tid på at have hvalpene med i familiens hverdag og gøremål. Dvs. man får en usocialiseret og stresset hvalp, som kan ende med adfærdsproblemer.

-Hvalp der er vokset op under kummerlige forhold.

-Fra opdrætter der vil levere hvalpen fra andre steder end fra deres bopæl, hvor de har deres opdræt.

-Køb aldrig en hvalp ubeset.

-Betal ikke hvalpen på forskud.

-Hvis hvalpen ikke er chippet, ormekur og vaccineret.

-Køb aldrig hvalp af medlidenhed. Anmeld hellere stedet til Politiet, Dyrenes beskyttelse eller Dyreværnet, så de kan arbejde på overtagelse af dyrene.


Tjek selv:

Der er sikkert mange flere gode og vigtige råd. Tjek selv på nettet hvad der er vigtigt at holde øje med samt hvilke relevante spørgsmål man bør stille opdrætter inden køb af hvalp.


Brug hovedet og ikke hjertet når du køber hvalp. Alt andet kan blive en dyr og følelsesmæssig hård oplevelse. Dårlig opdræt og hvalpe fabrikker består kun så længe de har købere til deres hvalpe. Og det er jo desværre tydeligt, at der desværre er mange som falder i den fælde, fordi de måske får et "godt tilbud". Og det kan vise sig at blive en dyr lærestreg, idet hvalpen kan være usocialiseret,  kronisk stresset og understimuleret hvilket kan give adfærdsproblemer resten af hunden levetid eller det kan vise sig at hunden er alvorligt syg som kræver dyrlægebehandling og i nogle tilfælde aflivning.

Del siden